Cek Maestro Card Master Card Visa Electron American Expres Card Dina Card Visa

011/2145-876
Vesti

Nove cene komunalnih taksi u 2015-oj za Beogradske opštine

Od danas su na snazi nove vrednosti komunalnih taksi koje se plaćaju prilikom registracije vozila na sedamnaest beogradskih opština.

Nove cene poreza na upotrebu motornih vozila u 2015-oj

Od 1 januara 2015 godine primenjuju se veće cene poreza na upotrebu motornih vozila. Nove cene su veće od prošlogodišnjih pa će registracija motornih vozila u 2015-oj godini biti skuplja.

Poskupljenje komunalne takse pri registraciji vozila za beogradske opštine

Od jula 2014-te paraleleno sa poskupljenjem cena osiguranja na teritoriji beogradskih opština došlo je i do posklupljenja lokalne komunalne takse. Do poskupljenja je došlo na svih 17 beogradskih opština. Napominjemo da je poskupljenje neznatno i neće se značajnije odraziti na kompletan iznos registracije.

Skuplja registracija vozila

Od danas na snagu stupaju nove cene osiguranja motornih vozila. Nove cene obaveznog osiguranja će se plaćati prilikom registracije vozila i u proseku su veće za oko 40%.

Poskupljenje obaveznog osiguranja za motorna vozila

Od jula 2014-te paraleleno sa poskupljenjem cena osiguranja na teritoriji beogradskih opština došlo je i do posklupljenja lokalne komunalne takse.

Agencija za bezbednost saobraćaja će od 19.04.2014. godine izdavati Uverenja o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, što će se koristiti u daljem postupku carinjenja odnosno registracije vozila

Počev od izdavanja ovog Uverenja o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, koje sadrži i podatak da li vozilo ispunjava uslove člana 4.stav 1. Uredbe o uvozu motornih vozila (“Službeni glasnik RS”, br. 23/10), Agencija za bezbednost saobraćaja će prestati sa izdavanjem Potvrda „EURO 3“, osim u slučajevima kada to nadležni carinski organ bude zahtevao.
Svi postupci započeti pred carinskim organima zaključno sa 18.04.2014. godine biće sprovedeni po procedurama i neophodnim dokumentima koji su važili do objavljivanja izmena i dopuna Pravilnika o ispitivanju vozila (“Službeni glasnik RS”, br.40/14).
Ispitivanje motornih i priključnih vozila koja se pojedinačno proizvode, a za koje nije izdato uverenje o usklađenosti sa propisima o homologaciji vršiće se na način propisan ovim pravilnikom od 1. januara 2015. godine, a ispitivanje motornih i priključnih vozila koja se uvoze kao upotrebljavana od 15. aprila 2014. godine.
Odredbe člana 6. ovog pravilnika primenjuju se od 1. januara 2015. godine.
Zahtevi, kao i dokumentacija, koji se podnose od 19.04.2014. godine moraju biti u skladu sa navedenim izmenama i dopunama.

Skuplja registracija vozila u 2014-oj

Od 1. januara 2014 prilikom registracije vozila plaćaće se veći iznos poreza za upotrebu motornih vozila. Porez za automobile preko 3000 kubika poskupeo je za 1,6%, dok je poskupljenje za automobile ispod 1150 kubika 1,74%. Putnička vozila kojima se obavlja auto-taksi prevoz i specijalna putnička vozila za obuku kandidata sa ugrađenim duplim nožnim komandama plaćaće kao i do sada polovinu ovog iznosa.

Nižе carinske stope prilikom uvoza polovnih automobila u 2014-oj

Od 1. januara biće smanjne carinske stope prilikom uvoza polovnoh automobila u Srbiju. Carina od 2,5 % bi trebala da bude ukinuta i ona se odnosila na benzince do 1000 i preko 3000 ccm kao i na dizelaše do 1500 i preko 2500 ccm. Carina od 12,5 % koja se plaćala prilikom uvoza vozila proizvedena van EU bi trebala da bude u okvirima od 5 do 7%.

Nove cene registracione nalepnice, saobraćajne dozvole i registarskih tablica od aprila 2013

Na 58-oj sednici Vlade Republike Srbije, 28. mart 2013. godine donesena je uredba o povećanju cena koje će vlasnici motornih vozila plaćati za registracionu nalepnicu, saobraćajnu dozvolu i registarske tablice. Tako će se sada za registracionu nalepnicu plaćati 440 umesto 400 dinara, za saobraćajnu dozvolu 1314 umesto 1200 dinara, dok će se za registarske tablice putničkih automobila umesto dosadašnjih 2000 plaćati 2190 dinara.

Ukinuti "Javni putevi"

Od danas se uz registraciju vozila u Srbiji neće plaćati taksa "Javni putevi", tako će registracija putničkih vozila bez ove takse biti jeftinija od 140 do 4000 dinara zavisno od kubikaže.

Promena komunalne takse za Grad Beogard

U Beogradu (sve beogradske opštine) je došlo do promene lokalne komunalne takse. Promena takse je urađena u skladu sa preporukama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava - a preuzeti su maksimalni iznosi komunalne takse.

Ukinuta "Administrativna taksa"

Od 2.10. 2012 godine je ukinuta "Administrativna taksa" tako da se iznos od 1400 dinara više neće plaćati prilikom registracije vozila.

Ukinuta "Ekološka taksa"

Na 58-oj sednici Vlade Republike Srbije, 28. mart 2013. godine donesena je uredba o povećanju cena koje će vlasnici motornih vozila plaćati za registracionu nalepnicu, saobraćajnu dozvolu i registarske tablice. Tako će se sada za registracionu nalepnicu plaćati 440 umesto 400 dinara, za saobraćajnu dozvolu 1314 umesto 1200 dinara, dok će se za registarske tablice putničkih automobila umesto dosadašnjih 2000 plaćati 2190 dinara.

Novi komplet prve pomoći u automobilima od 18. septembra

U Srbiji od 18. septembra svi vozači moraju imati u svojim vozilima nove komplete prve pomoći. Sadržaj kutije prve pomoći je definisan standardom SRPS Z.B2.001a po tom standardu ga proizvode sledeće kompanije : Galenika, MBS Tehno, Mediteks, Tosama, Evropa lek, Karan Co, i Altios. Kažnjavanje za nenošenje novog kompleta prve pomoći će početi od 1. oktobra, a kazna će iznositi 5.000 dinara.

Olakšice pri prenosu vlasništva vozila

Od 11.04.2011 godine prilikom prenosa vlasništva motornog vozila više se neće plaćati porez na upotrebu motornih vozila. Ovaj porez je bio uveden 2010 godine i bio je obavezan prilikom prenosa apsolutnih prava vozila. Visina ovog poreza inače zavisi od radne zapremine i godišta automobila.

Ukinut porez za kombi vozila | Ukinut "porez na luksuz" za teretna vozila

Od 11.04.2011godine na šalterima MUP-a moćiće da se registruju kombi i teretna vozila bez uplatnice za budžet Republike Srbije. Takozvani "porez na luksuz" je ukinut. Izmena zakona objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije.

Novi obračun budžeta R. Srbije za motocikle, motocikle sa bočnim sedištem i tricikle

Od druge polovine januara 2011 godine važi novi obračun cena poreza na upotrebu za motocikle, motocikle sa bočnim sedištem i tricikle.Nova podela se odnosi samo na starost motocikla, dok je podela po zapremini ostala ista. Starosne grupe su:2011-2006, 2005-2003, 2002-2001, 2000-1992 i 1991 i starije.

Poskupljenje komunalnih taksi pri registraciji vozila za Beogradske opštine

Od 21.01.2011 godine se primenjuju novi, viši iznosi, komunalnih taksi za Beogradske opštine.Cene na našem kalkulatoru su uredno ažurirane i tačne.

Nove registracione tablice i saobraćajna dokumenta

Od 4. januara 2011. godine policijske stanice počele su da primaju nove zahteve za registraciju vozila. Troškovi za nova dokumenta iznose 4.400 dinara. Od toga, 2.000 dinara koštaju registarske tablice, 1200 dinara treba izdvojiti za saobraćajnu dozvolu, 400 za registracionu nalepnicu koja se lepi na prednje staklo i 800 dinara za novu vozačku dozvolu, ukoliko je istekla stara. Inače, rok za zamenu vozačkih dozvola je 2014. godina. Za promenu saobraćajne dozvole i tablica ne postoji rok, već se nove izdaju po isteku registracije. Vozačka dozvola izadaje se najduže na period od 10 godina, registarske tablice i saobraćajna dozvola važe 7 godina, a registraciona nalepnica 12 meseci. Na novu saobraćajnu dozvolu sa čipom, od trenutka predavanja zahteva za njeno dobijanje, trenutno se čeka do mesec dana, a do tada se izdaje potvrda koja se koristi do dobijanja novog dokumenta. Ova potvrda ne važi za vožnju u inostranstvu. Pre dolaska u policijsku stanicu, neophodno je, kao i do sada, prvo obaviti tehnički pregled vozila. Sa potvrdom sa tehničkog pregleda, uz plaćene nadoknade za registraciju vozila, vlasnik vozila dužan je da ode u policijsku stanicu i preda dokumentaciju i stare tablice. Posle predaje dokumenata i podnošenja zahteva, vlasnik vozila dobija nove tablice, dok će na čipovanu saobraćajnu dozvolu sačekati mesec dana, vozeći uz potvrdu MUP-a. Saglasno važećim propisima, vlasnici vozila mogu da podnesu zahteve za izradu novih dokumenata i registraciju vozila najranije 30 dana pre isteka registracije